Ugrás a fő tartalomra

Követem

Nyuszi, hopp...


Húsvét 2020 – minden, amit tudnod kell - Danubius MagazinKözeledik a Húsvét! A gyerekek rengeteg élménnyel gazdagodnak; csokikat keresgélnek a kertben, tojásokat festenek, dekorálnak, verseket tanulnak és locsolkodnak. Előkerülnek a nyuszik, a csibék, a bárányok, a barkaágak. Az egész csupa móka és játék.  Olyan ősi ünnep ez, amiben mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetsző aspektusokat. Lehet ez a keresztényéség legnagyobb ünnepe, vagy a pogány ősi kelta nap-éj egyenlőség és a magvetés ünnepe, vagy csupán a tavasz eljövetelének kezdete. Legyen szó bármelyikről is, mind magukkal hordozzák a varázslatot, a csodát! Ezt szeretnénk átadni gyermekeinknek, lássuk hogyan!


  •  Bármelyik megközelítést is preferáljuk, osszuk meg a gyermekkel az életkorának megfelelő ismereteket. A gyerekek értelmet keresnek mindenben.  Addig kérdezgetnek, amíg meg nem kapják a számukra elégséges választ. Amit nem ismernek, annak is önkényesen jelentést adnak. Támogassuk ezeket a kérdéseket, és igyekezzünk jó választ adni rájuk: rövid, érthető, életkorának megfelelő, játékos, több oldalról megközelítő (divergens gondolkodásmódot elősegítő) módon. Nem kell mindent tudnunk! Nyugodtan mondjuk: "Erre nem tudom a választ, de olvassunk utána!"Az internet által az információ könnyen hozzáférhető mindneki számára.
  • Világunk tele van szimbólumokkal. A gyermek is rengeteg jelképpel találkozik, sőt folyamatosan használja is azokat játéka közben. Az ünnepeknek is megvan a sajátos szimbolikájuk, amik némi magyarázatra szorulnak. (Pl.: Miért a nyuszi hozza a tojásokat?)
  • Nem fontos a teljességre törekvés. Nem kell mindent elmagyaráznunk, minden kis részletre kitérnünk (a gyerek elvész a sok információban, és végül nem marad meg benne semmi). A gyermek érdeklődéséből induljunk ki, és legyünk tevékenységközpontúak, vagyis legyen előtérben a cselekvés (játék). Csak azt fogja elraktározni, amit el is játszott. Szelektáljunk az ismeretek között, azokat pedig mindig kapcsoljuk össze valamilyen játékos tevékenykedtetéssel. Van időnk, majd legközelebb bővítjük a meglévő tudást. Házat sem egy nap alatt építünk!
  • Első a játék! Próbáljuk meg néha a gyerekek szemén át látni a világot. Nem a csoki fontos számukra, hanem a KÖZÖS JÁTÉK.
Húsvéti játékötletek:
  • Tojásvadászat: Klasszikus tojáskereső játék kertben, vagy lakásban.
  • Tojásgurító verseny: Kijelölt start vonalról el kell juttatni a célig, főzőkanállal vagy akár az orrunkkal.
  • Húsvéti kincskeresés: Ha csak egy csomagot hoz a nyuszi, rejtsük el valahová, és készítsünk állomásokat rejtett üzenetekkel. Találós kérdések, ügyességi feladatok helyes megoldása rejti a következő állomást. (Itt található egy elkészített kincskereső játék, ami kiegészíthető.)
  • Húsvéti tojásdobálás: Álljunk egymással szemben, dobjuk egymásnak a műanyag tojást, de minden sikeres elkapást követően lépjünk egy lépéssel messzebb egymástól.
Környezeti tartalom:
  • Az ünnephez tartozó elemek közül ki lehet választani néhányat, amik a legjobban felkeltik a gyermek érdeklődését, és abban a témában részletesebben elmerülni, bővíteni az ismereteit. Pl.: Hogy születik a kiscsibe? Ház körüli állatok megismerése, hasznuk az ember életében. Városi vs. Falusi világ összehasonlítása (ellátogathatunk egy skanzenbe, vagy nézegethetünk képeket). Mi jellemző a nyulakra? (nyuszifarm meglátogatása) stb.
  • Mivel sok állat említésre kerül, témához illők lehetnek az állatutánzó mozgások. (Ehhez nekünk is fel kell vennünk a kényelmes torna ruhát, de higgyük el, hogy megéri!)
Csokibár: A három nyúl - | Jegy.hu
Húsvéti mesék, versek:
Húsvéti gyerekdalok:
Kézműves ötletek:
Nyomtatható fejlesztő feladatok:
JÁTÉKRA FEL!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Testvérháború

Jó, ha az embernek van testvére! Főleg, ha nem is egy, hanem több. Sok gyerek kéri az anyukáját, hogy legyen még egy baba a családban, mert ő is kistestvért szeretne. Egy testvér a legszebb ajándék lehet az élettől, de bizony vannak időszakok, amikor ezt a gyerekek nem feltételenül gondolják így. A testvérféltékenység természetes dolog, azonban a vele való megküzdés, vagy a jelenség helyes kezelése már nem magától értetődő. A szülőknek sok fejfájást okoz az örökös harc, veszekedés, verekedés, igazságtétel. Azonban elsősorban ők nyújthatnak segítséget ezen helyzetek megoldásához, és a jó testvérkapcsolat kialakításához. Vekerdy Tamás szerint, az elsőszülött gyermeknek nehezebb dolga van, hiszen ő volt egyedül. Neki kell alkalmazkodnia az új életkörülményekhez, amit a kistestvér okoz. A megváltozott környezet rengeteg új szabályt (főleg tilalmakat) és érzéseket szül. Az érzelmek komplexebbé válnak, a szeretet és a gyűlölet keveredik egymással. Előtérbe kerül a féltékenység, a

Kerekerdő meséi

Mást sem hallani a gyerekekkel foglalkozó szakemberek szájából, csak azt, hogy mennyire fontos a mese a kicsik életében. Olyan kifejezésekkel találkozhatunk, mint a meseterápia vagy a mesepszichológia. Van már Népmese Világnap, Mesefesztivál és mesekutató titulus is. Ezzel én sem szállok vitába, hiszen kétségtelen, hogy a gyermek egész személyiségfejlődésében szerepet játszik többek között a mesehallgatás. Igen ám, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen formában történik! Milyen a jó mese? Milyen szempontok alapján válasszunk? Nézzünk át néhány kritériumot! Milyen a jó mese? Élőszavas Boldizsár Ildikó (meseszakértő) történethallgatási transznak hívja azt az állapotot, amikor megszűnik a külvilág, gondolatainkat felváltják a belső képek, amik a hallott szöveg közben megjelennek. Ugyanez történik a mi esetünkben is, amikor egy izgalmas könyvet olvasunk. Éppen ettől a belső képalkotástól foszt meg minket a különböző készülékekből érkező külső kép, amit készen kapunk